Tuesday, 28 March 2017

Tutorial Letak Music dari Youtube

Assalamualaikum...

#Tutorial1

Since blog pertama Hana dah delete (coz ada problem), jadi sekarang ni, Hana nak build semula this blog ^^ ok, dah alang2 tu kan, Hana buat arr tutorial, so that, nanti korang2 yang masih baru dalam dunia blog, pun boleh belajar juga... Well, simple jerr untuk kali ni... Hana nak masukkan lagu/music dalam blog. ada banyak cara, but, pada Hana, lagi simple, lagi baguih! Hana nak ambik source dari youtube.com. ^^

ada few things nak kena take note dulu. First sekali, korang kena tahu lagu/music apa yang korang nak guna. macam yang Hana buat, Hana cuma amik 3 jenis lagu/music jerrr, insyaAllah nanti Hana akan tambah. Kedua, jenis lagu tu. yang ni, atas interest and minat korang. kalau korang nak ambik lagu rock I balada or jazz, ikut suka korang arrr. Hana punya pilihan, Hana ambik piano's version, so, pick the right songs, supaya nanti Readers and Followers korang tak pening2 ^^ ... and ketiga,... apa eh? rasanya yang tu jerr kut.... ^^

1 step

Tekan link ni: https://www.wikplayer.com/ Yup! Hana guna Wikplayer.com ^^ ok, then, korang  boleh follow jerr arahan dalam tu....

2 step


Untuk 'Mode', tekan 'Create new Playlist'.

3 step


Then, untuk 'Choose Skin', korang pilih jerrr mana2 skin yang korang nak... sama ada Full Player, Mini Player, Hybrid Player and Custom Skin. Kalau Hana, since nak bagi mudah, pilih jerr yang mana ada di situ. Then, tekan 'Next'.

4 step


Untuk 'Edit Playlist', kat sini korang kena siap sedia dengan pilihan lagu/music korang. Nanti copy jerr URL and letak nama yang korang nak.

contoh --> [tajuk lagu: Super Delicate]

Dah siap letak semua lagu, tekan 'Next'.

5 step


Untuk 'Configure Setting', in case korang nak bagi lagu/music aktif sendiri, tick di 'Auto Play', nak bagi tak ikut urutan, tick di 'Shuffle Playback' and so on. Ubah larr yang mana patut, and dah settle semua, tekan 'Done',

6 step


That's it! Dah settle untuk dapat HTML Code... so korang boleh highlight, and copy! Then, proceed to the next step...

7 step


8 step


9 step


10 step

music player muncul kat atas! it depends on kat mana korang tentukan di'Configure Setting'....
Ok, itu jerrr. Simple jerrr kan! Selamat Mencuba!
^^

No comments:

Post a Comment