Sunday, 16 April 2017

Alahai! Susahnya...

Warning!!!
Hana nak start membebel niiii....
Huuhuhu...



Ada banyak perkara yang Hana nak buat! Impian, cita-cita, angan-angan... hurmmmm..., kalau boleh tulis atas kertas, berjela-jela hendaknya... Hana nak buka kedai sendiri, Book Cafe! Baca buku sambil minum coffee or tea with some cookies and a slice of cakes! Satu kedai yang full of books! kat siling, kat dinding, semua almari buku with unique shapes and concept! even ada kerusi khas yang boleh buat korang selesa sambil baca buku! and of course ada few rules kena ikut! one of the rules, no pets allowed! Hahahaha...

or a simple-type cafe with casual and contemporary concept! Khas untuk korang yang nak berangan and nak lari dari stress di bandar, sambil minum coffee latte... lokasi??? maybe dekat2 dengan Cameron Highland kut.... destinasi terbaik untuk korang yang perlukan suasana tenang dan damai, yang jauh dari kesibukan dan hiruk-pikuk di bandar.... menu??? masakan kampung especially kuih muih, dessert orang Melayu! contoh??? ermmmm, badak berendam kut! Hana nak tampilkan dengan elemen yang sama (guna bahan dari original menu and cara masak tradisional) tapi dengan cara hidangan yang unik, yang boleh buka selera korang!

or satu kedai yang terletak di hujung shop lot, concept: print and fotostat! bahagian depan kedai, buat kaunter panjang, ambil or catat apa yang customer nak, then pass ke bahagian belakang, di mana ada banyak mesin fotostat! korang nak jilid buku pun boleh! nak binding stapler or coil pun boleh... nampak macam simple but, believe me, kalau seorang jerrr student (especially University's student) datang fotostat, it would be a looongggg day untuk korang siapkan apa yang student tu pesan. Most impostant, Hana nak pastikan service tip-top and charge berpatutan! maybe hingga serendah 3 cent for 100 pages, or kalau pelanggan tetap, akan ada diskaun??? hurmmm, I need a proper planning from the pricing strategies and design concept untuk kedai! so kedai tak nampak semak and operation will be smooth

and another thing, Hana akan tutup kedai sebentar or tak akan terima pesanan in case dah sampai limit, means kalau dah cukup quota (target sales for that week)! sebab apa yang Hana tengok, banyak kedai fotostat akan ada masalah bila terlampau banyak pesanan yang diorang ambil. ada problems yang muncul, dari segi emosi pekerja yang letih and sikap certain customers yang banyakkkk songeh! and to my dearest competitors ^^ don't worry, Hana akan bantu korang as in case Hana dah cukup quota (target sales for that week), and student tu insists jugak nak fotostat, maybe for urgent occasion, Hana akan pass kat korang (means Hana akan bagi pesanan tu kat korang or suruh student tu pergi ke kedai korang and yup, with their consent), but makes sure korang punya services pun tip-top. So, korang nak buka kedai sebelah kedai Hana pun boleh! my motto, You're sure be Happpppy! everyday will be a Happy Day!


Hurrmmmm, indahnya angan-angan! nak semua kerja senang, berangan jerrr laaa!!! Namun, ya Allah! Susahya nak keluar dari comfort zone! Apa gunanya cakap kosong namun habuk pun tak ada! Huhuhuhuu.... yang penting adalah First Step! Nak berjaya, tapi tak ada usaha... oh please! You'll be a loser! sebab tu, nak berjaya, kena buat! jangan pandai cakap jerrr eh! Usaha! Usaha! Usaha! Hana! Bangun Hana!

No comments:

Post a Comment