Wednesday, 12 April 2017

Tutorial Nak Lukis Kotak dalam Blog Post

Assalamualaikum...

korang! ni ada tutorial baru #Tutorial6
cara nak lukis kotak dalam blog post
Hana ada jumpa the simple way, especially untuk orang mcam Hana arrr...
maybe ada coding tertentu (maybe arrr ^^) tapi, Hana tak pandai benda2 gitu semua...
sekarang ni, Hana nak tunjuk kita buat kotak guna Microsoft Word jerr...

Ok, first step, korang kena bukak Microsoft Word > Insert > Table. Pastikan 1x1 eh... Then, akan muncul macam dalam gambar di bawah.


Then, korang tulis apa yang korang nak tulis. Di sini, korang nak tukar jenis font or size, depends ikut korang, yang mana korang suka. Warna perkataan pun boleh!


Selepas tu, kalau korang nak edit line kotak tu, or sini, kita kena guna istilah border since, it is a table, right? So, korang boleh buat macam gambar di bawah. Korang hightlight table tu, Design > Borders > Borders and Shading.


Then, akan keluar action box ni, korang boleh ubah StyleColour and Width. Bila dah siap, tekan OK.
Kemudian, akan muncul macam ni (gambar bawah). Then, highlight table korang and copy @ Ctrl+C....


Lastly, pergi kat post korang, tekan paste @ Ctrl+V. itu jerrr.... Lengkapkan korang punya post then, korang boleh publish! ^^


How to draw a box in blog post?







# peringatan: in case, lebar (width) kotak macam tak sesuai, terlebih or terkurang, korang kena ubah di Microsoft Word.

Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment