Monday, 10 April 2017

Tutorial Tulisan Bergerak di Tab Bar

Assalamualaikum,

#Tutorial5

Ok, kali ni, Hana nak bagi tulisan di tab bar bergerak. Apa itu tab bar? Tu, yang bahagian atas Window korang tu arrr... betul tak eh, istilah yang Hana guna... Hehehhehe... Ok, step simple jerrr. Paling penting sekarang ni, korang dah tahu message apa yang korang nak tulis, tak semestinya panjang, pendek lagi ok arrr, simple tapi padat! yang sesuai dengan blog korang eh.. Hana lupa dah bila Hana buat ni, tapi yang ni Hana copy and paste dari blog lama Hana. So, macam mana caranya???

First sekali, korang copy code di bawah ni. Tukar ayat "Your Message 1" dan "Your Message 2", dengan message yang korang nak. Then, pergi ke Layout > Add a Gadget > HTML/JavaScript > Paste code tersebut Save. Itu jerrr.... Selamat mencuba... Any problem, inform Hana ^^


<script language=javascript>
    msg = "your message 1";
    msg = "your message 2" + msg;pos = 0;
    function scrollMSG() {
    document.title = msg.substring(pos, msg.length) + msg.substring(0, pos);
    pos++;
    if (pos > msg.length) pos = 0
    window.setTimeout("scrollMSG()",200);
    }
    scrollMSG();
    </script>

No comments:

Post a Comment